Ans/C/CABER KALESİ

CABER KALESİ

Kuzey Suriye’de, Fırat ırmağının sol kıyısında, eski bir kale harabesi ve Rakka’dan Balis’e uzanan yol üzerindeki konak yeri.

Caber Kalesi bugünkü Rakka şehrinin batısında, Fırat’ın sağ yakasındaki Sıffin’in karşısında ve Halep’in güneydoğusunda bulunur. Kalenin Osmanlılar açısından önemi, Osman Bey’in büyük babası Süleyman Şah’ın mezarının burada bulunmasındandır.

İslamlıktan önce ve İslamlığın başlangıcı sırasında buraya Davsara, Arap coğrafyacılarınca da Devser adı verilmiştir.

Osmanlı vaka nüvislerine göre Caber Kalesi Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in büyük babası olan ve Fırat nehrini geçerken boğulan Süleyman Şah’ın gömüldüğü yerdir. Burada Süleyman Şah’a ait olduğu söylenen türbe II. Abdülhamid tarafından yeniden yaptırılmıştır. Osmanlı Devleti zamanında Caber Kalesi Rakka kazasına bağlı bir bucak merkezi idi.

Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin yenilmesi üzerine önce 1918 yılında İngiliz kuvvetleri tarafından işgal edilmiş, sonra Fransız mandası altına giren Suriye Devleti sınırları içinde kalmıştı.

20 Kasım 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi hükumeti ile Fransız hükumeti, arasında imzalanan antlaşma gereğince Sultan Osman’ın büyük babası Süleyman Şah’ın Caber Kalesi’nde bulunan ve Türk mezarı adı ile tanınan kabri müştemilatı ile beraber Türkiye’ye verilmiş ve "orada muhafızlar bulundurmak ve bayrağını çekmek hakkı" tanınmıştır.