Ans/m/ MUHBİR

MUHBİR

1 Ocak 1867’de çıkmaya başlayan siyasi bir gazetedir.

Haftada üç defa, 4 sayfa olarak çıkan bu gazete, Diyarbakırlı Filip Efendi tarafından kurulmuştur. Muhbir, ilk sayısından başlayarak, iç meseleler hakkında halkı aydınlatmıştır. Bu meseleler arasında Girit meselesi önemli bir yer tutar. Her sayısında Girid meselesinin aldığı şekil dikkatle izlenmiş, Girid Hıristiyanları tarafından ağır tecavüzlere uğrayan Müslümanlara maddi yardım yapılması da Muhbir tarafından sağlanmıştır. Gazete, Girid Müslümanlarına yardım için özel bir sayı (28. sayı) da çıkarmıştır. Bu sayıdan elde edilen parayı gazetenin sahibi Filip Efendi Girid’e götürerek dağıtmıştır.

Namık Kemal, Ziya Paşa ve Ali Suavi ilk sayısından başlayarak Muhbir’de birçok yazılar yazmışlardır. Muhbir’de çıkan bu yazılarda dikkati çeken ilk nokta, ifadesinin o vakte kadar Türk gazetelerinin hiçbirinde görülmemiş olan sadeliğidir.

Muhbir’de hükumetin tutumuna karşı aleyhte yazılar çıkması gazetenin bir ay süre ile kapatılmasına sebep olmuştur. 25 Nisan 1867’de yeniden çıkmaya başlamıştır. Muhbir’deki yazılarından ve hükumete karşı muhalefet yolunu tutmasından öfkelenen Ali Paşa, Ziya Bey’i 9 Mayıs 1867’de Kıbrıs mutasarrıflığı ile İstanbul’dan uzaklaştırmak istemiştir. Ancak, o sırada Yeni Osmanlılar hareketini destekleyen Mustafa Fazıl Paşa, Ziya Bey ve Namık Kemal’i Avrupa’ya gitmeye ve burada cemiyet adına yazı yazmaya çağırmıştır. Ziya Bey ile Namık Kemal 17 Mayıs 1867’de gizlice Avrupa’ya kaçmışlardır. Suavi de sürgünde bulunduğu Kastamonu’dan 22 Mayıs 1867’de Avrupa’ya kaçırılmıştır. Ali Suavi, 31 Ağustos 1867’de Yeni Osmanlılar Cemiyeti adına Londra’da Muhbir’i çıkarmaya başlamıştır. 27 Mayıs 1867’de çıkan 55. sayısından sonra hükumetçe kapatılmıştır.