Ans/t/ TERCÜMAN-I AHVAL

TERCÜMAN-I AHVAL

İlk özel Türk gazetesi.

Şinasi’nin teşviki ve yazı yardımı ile Agah Efendi tarafından çıkarıldı. Agah Efendi gazetesinde Şinasi’nin yazdığı yazılardan 25. sayıya kadar yararlanabildi.

Tercüman-ı Ahval, 22 Ekim 1860’da küçük boyda ve dört sayfa alarak çıkmağa başladı. Başlığının altındaki açıklamaya göre, "Bu gazete içte ve dıştaki durumlarla ilgili olarak seçilmiş bazı havadisleri ve maarif, sanayi ve ticaret ile başka faydalı hususlardan bahseden konuları kaplayacak ve şimdilik haftada bir kere, yalnız Pazar günleri yayınlanacaktı. Bu açıklamadaki "şimdilik" kaydının doğruluğu, 22 Nisan 1861 tarihli 25. sayıdan itibaren Tercüman-ı Ahval’ın haftada üç kere (Pazar, Salı, Perşembe) çıkmağa başlaması ile anlaşılıyor.

Tercüman-ı Ahval’ın matbaası Bahçekapı’da, şimdiki Dördüncü Vakıf Hanı’nın yerinde idi. Fiyatı 40 para (1 kuruş) idi.

Okullardaki öğretim sistemini tenkit eden bir yazısından dolayı hükumetçe iki hafta süre ile kapatılan (Mayıs 1861) Türk basınında ilk kapatılma olayı ve bütün engellemelere rağmen ilk sayısında açıklanan gazetecilik anlayışından ayrılmadan görevini büyük bir cesaret ve titizlikle sürdüren Tercüman-ı Ahval beş buçuk yıla yakın bir süre Türk halkına ve basınına hizmet ettikten sonra, 11 Mart 1866’da kendiliğinden kapandı.